Doi aristocrați ai condeiului - despre Péter Esterházy și Dinu Flămând

Întotdeauna, întîlnirea generațiilor e o provocare cumva, fiind destul de dificil să atingi clapa potrivită. E nevoie de delicatețe, eleganță, de un fel de aristocrație.



La o lansare a editurii Kalligram cu multe cărți și o cină festivă după, Péter Esterházy mi-a arătat cum se face. A venit la mine, și-a întins mîna și mi-a zis: „Felicitări, tinere!” Abia dacă am putut bîigui ceva, într-atît de surprins am fost. Omul acesta nu avea nevoie de mine, era peste mine cu optzeci de ionosfere și totuși mi-a făcut bucuria asta. Nu era îngîmfat sau arogant nicio clipă.



Ei bine, la Poezia e la Bistrița cam același lucru s-a întîmplat cu Dinu Flămând. Ne-a felicitat după masa rotundă „maghiară”, apoi, după lectură. Iar la cina de vineri, 15 iunie, a venit la mine să-i dedic Splendidul mistreț spunînd că asta i se pare cel mai important: să ne cumpărăm volumele. 



Ei doi făcuseră parte cam din aceeași generație. Flămând, mai în vîrstă decît Esterházy cu numai trei ani, a învățat din atmosfera perioadei și probabil a ambianței în care s-a socializat ce înseamnă să fii un aristocrat al condeiului. Curiozitate și eleganță. Nu sunt lucruri mari și sunt totuși niște lucruri uriașe.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fotografii scrise de la București - István Téglás

Îți sare muștarul sau maioneza? – despre cartea lui Vasile Ernu

Fotografii scrise de la Iași - Bogdan Crețu