Mîncăm ce sîntem - caracterologie etnică comparată

Nu e interesant că cel mai popular fel de mîncare maghiar, kürtős kalács, este dulce, iar cele mai multe feluri românești, diferite de dulcele maghiar? Mititeii și ciorbele, ca să le numim doar pe cele din top, nu sunt dulci defel, din fericire.


Nu m-am gîndit așa, dar "édes anyanyelvünk" are poate gustul cozonacului vestit, gust cu nuci și zahăr, pentru că celelalte sunt variații tîrzii. Pe cînd „dulcele stil clasic” e poate o ciorbă din aia bună și cu toate gusturile de-ți lasă gura apă.

E cît se poate de clar că maghiarii sunt niște aristocrați care nu pot simplifica nici măcar deserturile. Pînă și dulciurile noastre sunt cumva eroice ca simfonia beethoveniană, un cozonac de nu-i mai vezi sfîrșitul. Pe cînd atît mititeii, cît și ciorbele sunt mîncăruri democratice, oricum largi și încăpătoare, mai ales aceștia din urmă, dar și din mititei poți consuma cîte vrei, numai să poți. De aceea, Celibidache este o personalitate atipică, în timp ce Brâncuși, cu toate coloanele infinite, tipică pentru cultura română. Despre Maria Tănase, ce să mai vorbim! În timp ce Angela Gheorghiu, o ciorbă cu prea multă smîntînă.

O, și încă! Kürtős kalács e închis în sine, dar ciorba, deschisă tuturor. Bisericile maghiare sar în cer, cele românești se întorc la credincioșii simpli. Csontváry, un pictor care se înalță cu cedrul; Tonitza, un speriat sensibil.

Nu vreau să fac exces de zel dar lucrurile sînt vizibile cu ochiul liber. Cozonacul e pentru cei care încă pot mînca; ciorbele și mititeii pentru flămînzii adevărați.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fotografii scrise de la București - István Téglás

Îți sare muștarul sau maioneza? – despre cartea lui Vasile Ernu

Fotografii scrise de la Iași - Bogdan Crețu