Misterul din cutiuțe - despre expoziția lui Levente Bagossy
Trebuie să vină momentul în care omul începe să vadă.
Marți m-am perindat la Institutul Cultural Maghiar să văd expoziția lui Levente Bagossy despre care Ciprian Măceșaru a scris o postare atât de frumoasă. Pentru mine însă, toate machetele acelea nu însemnau decât un singur lucru: că un scenograf talentat a făcut niște proiecte miniaturale.
Foto: Ema Cojocaru
Firește, am simțit că asta e prea puțin. Am rugat-o deci pe Ema să vină cu mine. Oricum entuziasmată de postarea amintită, și-a găsit timp să mă însoțească. Ea e și fotograf, dar nu asta e principalul. Principalul e că ei îi place să se afunde în detalii și să se bucure de ele cu inocența unui copil.
Și-atunci am început să văd toate acele obiecte din scenografiile respective. N-am observat doar „macroul”, ca să zic așa, ci și munca migăloasă din spatele tuturor proiectelor. Am observat mâna giuvaergiului care șlefuiește totul până când totul va fi perfect. Am observat perspectivele, adâncimile care se deschid într-o cutiuță. Lumile acestea m-au vrăjit cu totul și mi-am dat seama că e o bucurie să fii Hamlet, Tartuffe, Don Giovanni sau oricine altcineva într-o asemenea scenografie.
Dar mi-am dat seama și că în aceste scenografii sunt lumi întregi, că din ele emană niște forțe misterioase. Cum stai acolo în fața lucrărilor împrăștiate în trei săli ale institutului, sau te plimbi prin expoziție, personajele încep să comunice cu mine. Arta lui Bagossy este de fapt una foarte vie.
Un singur lucru n-am înțeles și anume: de ce catalogul expoziției conține doar distribuțiile spectacolelor respective? În locul lor, aș fi preferat mult mai mult un interviu cu artistul sau o confesiune de-a lui. De multe ori, numele actorilor nu îmi spun nimic, în timp ce câteva rânduri ale lui Bagossy despre el însuși m-ar fi edificat.
Oricum, o altă istorie literară mi s-a relevat prin modelele acestea. Și încă ceva: faptul că munca onestă încă mai are șanse de izbândă. Cutiuțele astea n-ar fi prins viață fără ea.
Comentarii
Trimiteți un comentariu