Dansând cu căprițele - despre „Heidi” de la Opera Comică

Spectacolul crește de la o clipă la alta. La început, nu mă prinde aproape deloc: versurile mi se par trase de păr, muzica, una care nu e energizantă, iar vocile, mediocre. Apoi, încetul cu încetul, musicalul mă cucerește treptat.

https://www.operacomica.ro/heidi-premiera/

Povestea este una celebră: pe Heidi, mătușa ei superficială și ahtiată de bani la bunicul ei în munți, iar mai târziu o duce și de acolo ca s-o ducă pe fetiță la Frankfurt, unde ea trebuie să fie prietena Clarei, o fetiță paralizată. Dar orfanei îi este dor de munți și de Peter, „generalul caprelor” de la bunicul, și este umilită mereu de domnișoara Rottenmeier. Până la urmă totul se sfârșește cu bine și chiar Clara începe să umble.

Cartea pentru copii a scriitoarei elvețiene Johanna Spyri a fost dramatizată de regizoarea Claudia Ciobanu, care a scris și versurile. Povestea este bine prinsă, versurile, cum am spus, sunt mai puțin inspirate. Muzica lui Andrei Neamțu devine tot mai bună, ca și vocile: când începe să cânte Ioana Sihota (Domnișoara Rottenmeier), atunci îmi dau seama că sunt într-adevăr la un musical.

Actorii se simt bine în scenografia simplă, totuși funcțională a Iulianei Gherghescu, iar Ana Badea face o coregrafie dinamică. Alexandra Giurcă are o structură de fetiță și face un rol frumos ca și Sergiu Roban (Bunicul). Dragoș Ioniță este un Sebastian extraordinar (majordomul gay al casei Sesemann, care are niște gesturi superhaioase și cântă la chitară și la vioară ca un Brian May/Beethoven supraîncărcat) și un Peter mai mediocru. Otilia Panainte, în schimb, conturează foarte bine atât rolul mătușei Dete, cât și a bunicii Sesemann. Alexandra Stroe face o Clara sensibilă și are și voce, iar Andrei Duțu, un Domn Sesemann okay. Căprițele/liliecii Domnișoarei Rottenmeier (Alexandra Corlan, Filip Popa, Ana Badea și Bogdan Iacob) sunt sarea și piperul spectacolului.

Un spectacol în care se râde mult, dar suntem și emoționați de sensibilitatea fetițelor, a Bunicului și a Bunicii, și revoltați de pragmatismul sec al mătușei și de răutatea snoabă a Domnișoarei Rottenmeier. Un spectacol la care mi-aș duce copiii.   

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fotografii scrise de la Iași - Bogdan Crețu

Literatură și fericire - Jurnal de Chișinău

Umorul face lumină - despre cartea lui Jan Cornelius