Cine s-a culcat cu cine și de ce nu? - despre lansarea Cristinei Chira

- Să vedem ce a ouat Cristina - spune Florin Iaru, și cu aceste cuvinte pline de haz, începe lansarea. E vorba despre cursurile de creative writing ale lui Iaru și ale lui Marius Chivu, la care a apărut o nouă generație de tineri scriitori care nu sunt dezbinați de invidie, bârfă și altele. Este generația din care face parte Ruxandra Burcescu și Cristina Chira, a cărei volum este prezentat la Humanitas Cișmigiu.

Foto: Ciprian Măceșaru

Librăria e arhiplină și asta demonstrează că Iaru are dreptate. Dar el are dreptate pur și simplu pentru că e spiritual, jucăuș, hâtru și spune mereu lucruri organice. De exemplu, că în textele Cristinei Chira, emoția nu e niciodată lacrimogenă sau că textele sunt ca viața, fără mari tragedii. „Catastrofa de azi se mai liniștește mâine, și peste un an începem o viață nouă”, spune Iaru. Titlul Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor exprimă chiar această indecizie pe care până la urmă viața o transformă în decizie sau măcar soartă.


Autoarea are prezență de spirit. Spune că cineva i-a spus că povestirile sunt dulci-amărui, iar Iaru face observația că nuvela Fan curier nu e nici dulce, nici amăruie, e picantă, ea replică imediat că e foarte bucuroasă dacă a reușit să facă simțit și alt gust de pe eșichierul literar.
Cred că ar fi trebuit lăsată să vorbească mai mult, dar Simona Antonescu a ținut să vorbească aproape despre fiecare povestire în parte. A avut observații inteligente dar oarecum academice, iar autoarea a primit mai puțină atenție, deși Antonescu și Iaru au observat într-un dialog al lor că Cristina Chira se oprește de cele mai multe ori chiar unde trebuie, și Iaru - cum altfel - spune că „dacă scrii o notă în plus la Mozart, ești Salieri”. 
La sfârșit, scriitorul a dedicat minute lungi în șir: simțeam cum literatura înseamnă mult.     

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Literatură și fericire - Jurnal de Chișinău

Umorul face lumină - despre cartea lui Jan Cornelius

Fotograful care vede totul - despre proiectul lui Simion Buia, înainte de expoziție