Insula Iliberică - despre Serata PEN
„Libertatea cuvântului a fost dobândită cu sânge și nu e pentru întotdeauna” - spune Fatma Yilmaz, invitată împreună cu Liana Ganea și cu subsemnatul la Seratele PEN organizată despre Libertatea cuvântului - Iran, Ungaria și România. Deși este un adevăr incontestabil, mă surprinde totuși. Cu toate că n-ar trebui să mă surprindă: am rămas perplex deja când a fost alungat CEU: nu credeam că o să se întâmple vreodată așa ceva în mijlocul Europei.
Ruxandra Burcescu și Andrei Zbîrnea ne întreabă mai întâi despre proiectul de lege inițiat de Nicolae Ciucă și Lucian Bode, conform căruia, printre altele, cei care tulbură liniștea publică prin „atingeri grave aduse demnității persoanelor” vor fi condamnați la închisoare între 2 și 7 ani. Sunt speriat, nu pot vorbi atât de aplicat, eu sunt un tip care pornește de la experiențele lui personale.
Noroc că și Fatma Yilmaz e așa: am scăpat! Vorbim despre fundamentalismul din Iran, despre retorica de „găsirea dușmanului” a guvernului Orbán, despre Erdogan care a pus mâna pe instituțiile fundamentale ale statului, despre cât de mare e nevoia ONG-urilor (deși un domn din publicul nu prea numeros spune că ele ar trebui să facă mai mult ca să se vadă, eu unul nu prea știu ce ar putea să mai facă) etc. Vorbesc despre faptul că dacă România ar avea un politician extremist charismatic, s-ar afla în situația țărilor iliberale și despre oamenii care de multe ori sunt la fel de nepăsători și cinici ca poliția: când ne-a agresat o vecină, mulți mi-au râs în nas: ce fel de bărbat ești tu?!
Laura Ganea spune că în România nu e presă liberă, la întrebarea care ar fi totuși produsele de presă libere răspunde totuși enumerând vreo zece site-uri. Deci problemele sunt mult mai complexe decât ne închipuim, dar există fără doar și poate. Și în Ungaria există încă presă neatinsă de retorica fals eroică a regimului.
Când se termină evenimentul, intrăm și noi la o bere. Eu beau șpriț, dar oricum nu sunt nici maghiar adevărat.
Comentarii
Trimiteți un comentariu