Fotografii scrise de la Iași – Amelia Gheorghiță și Florin Lăzărescu

„Le trăiește pentru că le vede!” – a spus Bogdan Crețu despre Florin Lăzărescu. Și într-adevăr: Florin are mereu povești extraordinare, cum a fost cea despre omul care s-a dus la Kaufland cu roaba, nelăsând ca magazinul „să-și bată joc de el”, sau cea despre un bunic de-al lui, dacă-mi aduc bine aminte, care a vorbit cu capul celuilalt când acela a fost dezgropat din nu știu ce motiv. Sau cea despre nuntașii care s-au întors de la nuntă cu căruța și i-a ajuns furtuna, iar mireasa a mânat caii.

Povestește atât de mult, încât nici nu poți desluși mereu toate informațiile, și-atât de expresiv încât nici nu-ți dorești asta neapărat: povestea te ia cu ea și te duce. Venea cu mine când plecam de la o treabă administrativă pe care a trebuit s-o fac în legătură cu Rezidența și fuma în curtea Casei Muzeelor, povestind mereu, uitându-se la mine dacă mai pot urmări povestea. „E un mare povestaș”  mi-a spus prietenul pe care l-am citat mai devreme. 

Mare povestaș pentru că are spirit de observație, umor și elan. Și pentru că poveștile lui sunt democratice, ca să zic așa: ele pot fi înțelese de oricine, nu e nevoie să fi citit Nietzsche sau Heidegger ca să le înțelegi. Cred că și datorită acestor calități este un scenarist bun: știe mereu ce să scoată din filmul vieții și ce să țeasă în povestea filmului. 

Prima dată, l-am văzut la Poezia e la Bistrița acum doi ani, apoi, la FILIT-ul din 2022, dar atunci încă nu ne-am cunoscut cu adevărat. A început să-mi povestească mie personal atunci când am fost la rezidență.

Familia lui mi s-a părut ca el, probabil pentru că a avut norocul să găsească o ființă asemănătoare lui am mai scris despre Amelia cum l-a surprins pe un scriitor spaniol vorbind într-o spaniolă perfectă la FILIT Chișinău. Cu mult umor, mult zâmbet și neobosită, povestaș înnăscut și ea, mi-au tonifiat rezidența în care am avut niște clipe sau chiar zile melancolice. Nu de alta, dar sunt un melancolic. Mă tratez însă. 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fotografii scrise de la Iași - Bogdan Crețu

Literatură și fericire - Jurnal de Chișinău

Umorul face lumină - despre cartea lui Jan Cornelius