Fotografii scrise de la Timișoara - Adriana Babeți
Spontană de nu te vezi, Adriana Babeți este persoana aceea pe care o îndrăgești instinctiv și odată pentru totdeauna. Figura ei de vrăjitoare bonomă, atitudinea ei de zână bună, deși hotărâtă, hâtră și la nevoie chiar aprigă, ascunde faptul că ea e de fapt și un mare arhivar, un filolog cu mii de fițuici și fișe. Cărțile ei despre dandysm sau despre amazoane demonstrează fără echivoc acest fapt, ca și capodopera echipei ei, Dicționarul romanului central-european din secolul XX.
Jean Constantin a spus odată că el e un constănțean adevărat născut la Techirghiol. Adriana este o timișoreancă adevărată născută la Oradea. „Puszili!”, îmi zice de obicei și e mândră că știe multe cuvinte ungurești – am înțeles chiar că tatăl ei a fost maghiar sau pe jumătate maghiar. Nu am putut reține pentru că discuția a unduit mai departe.
Cred că asta e una dintre caracteristicile discuției cu ea: discuția face valuri. Adriana Babeți are o gândire oceanică în care încape totul și nu înțelegi mereu datorită cărui lucru apare un altul. Cert e că nu te plictisești niciodată, dar nici nu e sigur că o să ajungi să spui neapărat pentru ce ai venit. Scopurile se elasticizează, te trezești că nici nu mai știi ce voiai să spui, trebuie să te forțezi să îți aduci aminte. Adriana e o schimbătoare de lumi.
Cred că e o profesoară excelentă care te poate intimida, dar tot ea te și scoate din temerile tale: trebuie doar să aștepți și s-o înțelegi, sau mai degrabă să înțelegi cum funcționează. Pentru că vocea ei plăcut-răgușită nu te va lăsa baltă niciodată.
Face parte, împreună cu regretatul Mircea Nedelciu și cu Mircea Mihăieș, din cel mai frumos trio al literaturii românești: cel care a scris romanul Femeia în roșu.
Inteligentă și eruptivă, erudită și boemă, Adriana Babeți este un personaj adevărat, o lumină vie în lumea culturală românească.
Comentarii
Trimiteți un comentariu